Hamarosan ...

2010.03.29. 14:06

 A mi európai, diatonikus, funkciós zenénk sok úgynevezett patternnel, harmóniai fordulattal rendelkezik, sok hasonló dallamot is hordozhat. A függőleges, vertikális sík, ami a harmóniákat jelenti, és a horizontális sík, ami a dallamot jelenti , nos, ennek a kettőnek az egyeztetéséről szól igazából a zeneszerzés. A harmóniai vonulatot hogyan fejezem ki dallamban, illetve a dallamot hogyan harmonizálom...

Mit is jelent ez?

 Első olvasatra talán bonyolultnak hangozhat, de igazából arról van szó, hogy egy adott rendszerben adott számű kombinációs lehetőségünk van egy harmónia megírására. Igaz, hogy az európai zenét tekintve ez közel 560 millió variációt jelent, de mégis lehet összecsengés, főleg, ha a pop zene szűkebb szeletét nézzük. Arra viszont mégis kevés az esély, hogy két egymást nem ismerő zenész, ugyanazt a dallamot ötlötte volna ki hajszál pontosan. Ezért, amikor az előzőekben (és remélem még sok következőben) tárgyalt hasnolóságokról elmélkedünk, akkor tényleg joggal merül fel a kérdés, hogy loptak-e vagy nem az épp említett zenészek?! Sajnos a magyar popzenei "kultúra" elég szar, hogy azt kell mondjam. Silány, felszínes, műanyag, kicsinyes és öntudatlanul önmagát kifigurázó. Szivesen említettem volna azt a kifejezést, hogy "pénzhajhász", s talán pár nappal ezelött meg is tettem volna, de egy számomra kedves zenész élettörténetében olvastam egy zenekritikus idézetét a popzenéről: "gyüjts össze annyi pénzt, amennyit csak tudsz". Ez a pop, a popular culture, a tömegnek készített könnyen emészthető produktum,  amelyhez hozzátartozik a pénz, mint az anyagi létfentartás alapja. Ezzel talán nincs is baj, de a 60-70es években elindult amerikai popkultúra mögött tényleg volt ma is emlegetett mély érzelem, tudás, művészet és persze ezek mellett a hírnév, a pénz és a szexulitás utáni vágy is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popgenny.blog.hu/api/trackback/id/tr591877187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása